Blog Spa Noa

voeding en acne

voeding en acne

Acné komt meestal door een teveel aan hormonen. Die hormonen zorgen voor een verhoogde talgproductie. Uiteindelijk gaan de talg kanalen verstoppen, krijg je zwarte puntjes en in het ergste geval, stevige ontstekingen. Vooral pubers en tieners hebben hier last van maar ook zien we acné meer en meer bij volwassenen.

Met de juiste cosmetica kun je aan de buitenkant werken. Enerzijds door verstoppingen weg te halen en te voorkomen door middel van een goede reiniging en/of scrub. Anderzijds door talgregulerende liposomen te gebruiken waardoor de talg vloeibaarder wordt en verstoppingen minder snel voorkomen. Daarnaast zijn ook nog andere natuurlijke, antibacteriële ingrediënten zoals manuka, tea tree en lavendel, die de acnébacterie minder actief maken.

Wat kun je nu nog meer doen om  acné in te perken en zo mogelijk te vermijden? Ik benadruk altijd het belang van een gezonde voeding voor een gezond huidbeeld. Zo is er een verband tussen onze voeding en acné.

Wat opvalt is dat in onze westerse maatschappij acné problemen alleen maar toenemen terwijl bij natuurvolkeren acné een onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon vergelijken met het eetpatroon van bijvoorbeeld de Papoeaas valt er onmiddellijk iets op! Hun dieet bevat in tegenstelling tot dat van ons geen melk of melkproducten en erg weinig geraffineerde suikers.

Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50% meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Als de lever de afbraak van teveel hormonen niet meer aankan leidt dit tot een verhoogde talgproductie met acné als gevolg. Het zijn niet alleen de steroïden in melk die voor problemen zorgen. Melk barst van de groeihormonen. Melk is dan ook alleen bedoeld om zuigelingen te laten groeien en daarna niet meer.

En suiker dan?

Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker, vooral geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. De alvleesklier reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en groeihormonen af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Zelfde resultaat dus als bij de melk, alleen dan een ander scenario.

You Might Also Like