Blog Spa Noa

Versterken van de huidbarriere

10

Het versterken van de huidbarrière

De vorige keer had ik het al gehad over het belang van een intacte huidbarrière en huidverzorgingsproducten zonder contactallergenen. Je producten zouden ook kunnen bijdragen aan de versterking van onze huidbarrière, zodat je nog beter wordt beschermd. Maar daarvoor moeten ze wel zeer nauwkeurig zijn samengesteld. Waar moet je op letten?

Uit waarnemingen blijkt dat essentiële vetzuren nodig zijn voor een normaal functionerende huidbarrière.

“Essentiële” vetzuren – soms ook vitamine F genoemd – worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Ze moeten dus uit externe bronnen komen. Voeding ligt voor de hand, maar is al te vaak arm aan essentiële vetzuren. Hetzelfde geldt voor de overgrote meerderheid van de cosmeticaproducten: die bevatten zelden essentiële vetzuren, waardoor de huid tekorten kan oplopen.

Ook andere huideigen lipiden kunnen de huidbarrière versterken. De hoornlaag van onze huid bestaat voor 50% uit ceramides, voor 25% uit cholesterol en voor 15% uit vrije vetzuren. Het op de huid aanbrengen van lichaamseigen lipiden kan de permanente vernieuwing van de huidbarrière verbeteren.

Vaak worden verzorgingsproducten gemaakt op basis van petroleumolie (minerale olie) of siliconenolie. Deze oliën bevatten nooit essentiële vetzuren, ceramides, cholesterol en vitamines. Ze zijn dus niet geschikt om de huidbarrière te versterken. Aan het gebruik van minerale olie zijn bovendien andere nadelen verbonden, waaronder het afremmen van de huidvernieuwing en dat leidt net tot wat eigenlijk vermeden moest worden: een verzwakte huidbarrière. Het juiste advies: kies voor een voeding en een huidverzorging die rijk is aan essentiële vetzuren en lichaamseigen lipiden. Alle liposomen serums van Dr. Baumann bevatten ceramiden, huideigen lipiden en vitamines.

You Might Also Like