Blog Spa Noa

Vergrote poriën

1

Vergrote poriën, is er wat aan te doen?

Vergrote poriën horen niet bij het ideaalbeeld wat wij hebben van een mooie huid. Poriën moeten fijn zijn, het liefst gewoon onzichtbaar. Dat weet ook de cosmeticaproducent. Je hoeft maar even te googlen en je vindt tientallen producten die allemaal spectaculaire resultaten beloven. Maar, zijn die claims terecht?

Wat is een porie eigenlijk? Poriën zijn minuscule openingen in onze huid waardoor talg verspreid wordt over de huid. Huidtalg is onze “huideigen” cosmetica die ons lichaam zelf aanmaakt. De huidtalg houdt onze huid soepel, beschermt tegen bacteriën en biedt tot op zeker hoogte, ook een huideigen beschermingsfactor tegen de schadelijke invloed van de zon.

Hoe komen poriën nu vergroot? Bij “normale” productie vloeit de talg mooi uit over de huid. Is dit proces niet in balans (bijvoorbeeld door hormoonschommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen) dan kunnen poriën gaan verstoppen. Ze worden daardoor meer zichtbaar. Blijft deze verstopping langdurig aanwezig dan kan de poriewand wat gaan oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, in de meeste gevallen, opgerekte porie.

En dan nu het slechte nieuws: Poriën bevatten geen “spiertjes”, ze kunnen dus niet uitzetten en inkrimpen. Er bestaat dus ook geen crème die poriën even snel kan verkleinen.

Er zijn lotions en crèmes die zorgen voor een vals “huidsamentrekkend” , adstringerend effect. Vals, want ze zorgen er heus niet voor dat je huid samentrekt. Ze bevatten stoffen die de huid doelbewust, in lichte mate gaan irriteren zodanig dat ze opzwelt en de poriën dicht worden gedrukt. Die producten zijn dus niet zo fijn voor de huid.

Wanneer poriën verstopt zijn kan je het wel wat verbeteren door het gebruik van scrubs of fruitzuren zoals glycolzuur. Door het verwijderen van de dode huidcellen en de talgophopingen zullen de vergrote poriën al een stuk minder opvallen.

Duidelijk is dat, eens je vergrote poriën hebt, er eigenlijk nog weinig echt aan te doen valt. Preventief kun je natuurlijk wel heel wat doen. Een goede reiniging en het gebruik van gezonde, op je huidtype aangepaste producten, kunnen ervoor zorgen dat vergrote poriën niet of nauwelijks zullen optreden of minder opvallen. Kom langs bij Spa Noa en laat je adviseren!

You Might Also Like