Blog Spa Noa

Hyaluronzuur

hyaluronzuur

Hyaluronzuur en anti aging

In de salon heb ik het vaak over Hyaluronic acid ofwel Hyaluronzuur. Alle liposomenserums van Dr. Baumann bevatten Hyaluronzuur, lees nu waarom!
Hyaluronzuur heeft als belangrijkste eigenschap dat het water vasthoudt. En niet zomaar een beetje water maar tot duizend maal het eigen volume. Op die manier draagt het niet alleen bij tot de soepelheid van gewrichten en kraakbeen maar ook tot de veerkracht en souplesse van de huid.

In de huid vinden we hyaluronzuur vooral terug in de huidmatrix. De huidmatrix is verantwoordelijk voor structurele integriteit, mechanische veerkracht, stabiliteit en vele andere eigenschappen van de huid. De bekendste onderdelen van de huidmatrix zijn structurele eiwitten (met nama collageen en elastine), die van vitaal belang zijn voor een gezonde huid en jeugdige uitstraling. Een structuur alleen is uiteraard niet voldoende. De huidmatrix is dan ook gevuld met stoffen die zorgen voor de nodige elasticiteit. Tegelijkertijd zorgen ze ook voor een gezonde vochtvasthoudende barrière die ons lichaam beschermt tegen uitdrogen.

De aanwezigheid van hyaluronzuur in de huid neemt af met het vorderen van de leeftijd en dit leidt mede tot huidveroudering. De huid houdt minder goed vocht vast, ze wordt dunner en minder soepel en er ontstaan rimpels. Het ligt dan ook voor de hand dat de extra toevoer van hyaluronzuur een belangrijk wapen kan zijn in de strijd tegen huidveroudering.

In cosmetica kent hyaluronzuur hoofdzakelijk 2 toepassingen. Enerzijds het rechtstreeks injecteren van hyaluronzuur, anderzijds het aanbrengen door middel van een crème of serum.

In het eerste geval wordt hyaluronzuur enkel gebruikt als plaatselijke “filler”. Het hyaluronzuur wordt in een huidplooi of rimpel gespoten om deze op te vullen. Hyaluronzuur heeft hier als grote voordeel dat het traag door het lichaam wordt opgenomen en dus lang op zijn plaats blijft (tot 9 maanden). Het is een gezond alternatief voor andere fillers aangezien het 100% lichaamseigen is. De kans op een allergie is dan ook uitgesloten.

Bij het aanbrengen van hyaluronzuur in een crème of serum is de werking op de huid. Op de huid zorgt hyaluronzuur voor een verbetering van de huidtalg door zijn vochtvasthoudende eigenschappen. Door het aanwezige vocht in de huidtalg vast te houden maar ook door vocht aanwezig in de lucht, aan te trekken. Op die manier zorgt het voor een betere huidbarriere waardoor vocht ook in de huid langer vastgehouden wordt en zorgt voor een zachte, gladde huid. Toch is er hierover ook een controverse. Bepaalde bronnen zeggen dat wanneer hyaluronzuur op de huid wordt aangebracht in een droog klimaat, het de neiging zou hebben om vocht aan de huid te onttrekken en op die manier de huid juist uit te drogen. Enig ernstig wetenschappelijk bewijs is hiervoor echt niet terug te vinden en de discussie over hoe droog het klimaat dan wel niet mag/moet zijn is nog lang niet afgelopen.

Hyaluronzuur in een crème in de huid krijgen is niet mogelijk. Hyaluronzuur moleculen zoals ze in veel cosmetische gels of crèmes zitten zijn veel te groot om door de huid te kunnen worden opgenomen. We kunnen dus concluderen dan hyaluronzuur in cosmetica wel degelijk een ingrediënt is met een duidelijke toegevoegde waarde. Maar wel eerder op de huid dan in de huid.

You Might Also Like