Blog Spa Noa

Huidvitamines

huidvitamines spa noa

Wat zijn “huidvitamines”?

We komen tegenwoordig steeds meer de term “huidvitamines” tegen. Ze worden omschreven als “cruciaal” en “essentieel”. En worden ook vaak aan cosmetische producten toegevoegd. Welke zijn nu precies die “huidvitamines” en hebben ze werkelijk die fantastische eigenschappen die hun vaak worden toegeschreven?

Zijn vitamines noodzakelijk voor een goede werking van de huid? Absoluut!

Het is dus zinvol om ze aan cosmetische producten toe te voegen aangezien de huid is staat is ze op te nemen en we zo te korten kunnen aanvullen. En die tekorten zijn er. Zeker gezien ons huidig voedselpatroon en onze huidige manier van leven.

De cosmetica industrie heeft alleen nogal de neiging om bepaalde vitamines te pas en te onpas aan te halen als wonder ingredient en deinst er ook niet voor terug om bij gebrek aan beter zelfs maar een paar “essentiële” vitamines te bedenken.

Hieronder dus een opsomming van de werkelijke huidvitamines, hun werking en waar je op moet letten:

Vitamine E (tocopherol, tocopherol acetate):

De beschermende huidvitamine bij uitstek. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij de strijd tegen huidverouderende vrije radicalen. Het beschermt de huid tegen de schadelijke invloed van de zon. Verder werkt vitamine E wondhelend en ontstekingsremmend. Let wel op als je een product met vitamine E aanschaft. Er is namelijk een verschil in werking tussen de natuurlijke en synthetische variant. De synthetische variant is veel minder werkzaam en bovendien kan dit in tegenstelling tot de natuurlijke, allergieën veroorzaken. Fabrikanten van cosmetica zijn enkel verplicht om de algemene verzamelnaam voor Vitamine E in de INCI-lijst te zetten (Tocopherol, Tocopherol Acetaat). En dan weet je dus niet of je te maken hebt met de natuurlijke of synthetische Vitamine E. De meeste fabrikanten die de natuurlijke variant gebruiken pakken hier ook graag mee uit en zullen dan ook de naam “D-alpha-Tocopheryl Acetate” gebruiken dan dan weet je zeker dat je goed zit want dit is de officiële benaming voor natuurlijke vitamine E.

Vitamine A (retinal, retinyl palmitate):

De opbouwende huidvitamine. Vitamine A speelt een cruciale rol bij de aanmaak van collageen en elastine en stimuleert de celvernieuwing. Deze functie maakt van vitamine A de anti aging vitamine bij uitstek. Vaak wordt er gepromoot met hoge dosissen vitamine A in cremes. Onderzoek toont echter aan dat de huid maar een zeer beperkte hoeveelheid vitamine A nuttig kan opnemen. Kijk dus uit met dure cremes die als verantwoording voor de prijs “extra hoge concentratie vitamine A” aanhalen. De maximale nuttige werkzaamheid van vitamine A ligt volgens wetenschappelijk onderzoek bij een concentratie van 0,5%. Meer heeft geen zin.

Vitamine C (ascorbinezuur):

Speelt als krachtig antioxidant een belangrijke rol bij de bescherming van de huid en is tegelijkertijd de assistent van vitamine E en A. vitamine C zorgt onder andere voor de afvoer van vrije radicalen die door vitamine E geneutraliseerd werden. Daarnaast speelt het ook een rol bij de aanmaak van collageen. Let wel op: als wateroplosbaar ingredient kan vitamine C zonder hulp van liposomen niet goed door de huid worden opgenomen.

Vitamine F: is beter bekend onder de benaming “essentiële vetzuren”.

noodzakelijk voor een goede samenstelling en productie van de huideigen talg. Het heeft een talgregulerende werking die een onzuivere en schilferige huid voorkomt en verbetert (acne, eczeem, dermatitis)

D-Panthenol (provitamine B5):

Beschermende en opbouwende vitamine. D-Panthenol houdt het vocht vast en voorkomt zo uitdroging van de huid, de vingernagels en het haar. In de huid wordt het omgezet in vitamine B5 en deze vitamine speelt dan weer een rol bij de energietoevoer naar de cellen en de vorming van nieuwe huidcellen.

Vitamine B12 (cobalamine):

Het aantal studies dat het belang van vitamine B12 voor de huid aantoont neemt snel toe. Volgens deze onderzoeken is vitamine B12 een nuttige extra werkstof voor de behandeling van psoriasis en eczeem. De kleur ervan is donkerrood. Gemengd in een creme geeft dit het eindproduct een roze kleur, die echter verdwijnt na opbrengen op de huid.

Hoe weet je nu of een bepaalde vitamine in je potje zit? Wel, als het er in zit vindt je het terug in de ingredientenlijst (INCI) die op de verpakking staat. En hoe kun je nu min of meer zien hoeveel vitamines erin zitten? Door de plaats van het ingredient in de lijst. Het ingredient met de hoogste concentraties staat namelijk altijd eerst in de INCI lijst. Het ingredient met de laagste concentratie helemaal achteraan.

In de meeste cosmetische producten komen vitamines overigens in hun stabiele vorm voor. Dit wil zeggen dat ze niet reageren en, dat is belangrijk, in contact met zuurstof niet gaan oxideren. Want dan verliezen ze immers zeer snel hun werking. Het gaat hier dan meestal over de “acetaat” of “palmitaat” vorm. Eens in de huid wordt deze stabiele vorm, onder invloed van huidenzymen, omgezet in de werkzame vitamine.

You Might Also Like