Acne

Puistjes, pukkels en Acne

Acne komt meestal door een teveel aan hormonen. Die hormonen zorgen voor een verhoogdeAcne behandelingen Spa Noa Amsterdam talgproductie en verhoogde verhoorning van de bovenste huidcellen. Er wordt dus teveel talg aangemaakt. Die talg gaat zich ophopen en uiteindelijk de talgkanalen verstoppen, hierdoor krijg je mee-eters, zwarte puntjes en in het ergste geval stevige ontstekingen door de aanwezigheid van bacteriën. Vooral jongeren hebben hier last van maar ook zien we acne steeds meer bij volwassenen.

Acne en voeding

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren zo is er een verband tussen onze voeding en acne.

Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50% meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health.

De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten (yoghurt,kaas). Als de lever de afbraak van teveel hormonen niet meer aankan leidt dit tot een verhoogde talgproductie met acné als gevolg. Het zijn niet alleen de steroïden in melk die voor problemen zorgen. Melk barst van de groeihormonen. Melk is dan ook alleen bedoeld om zuigelingen te laten groeien en daarna niet meer.

Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig werk om ze te verwerken. De alvleesklier reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en groeihormoon af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Hetzelfde resultaat dus als bij melk.

Verzorgen en behandelen van acne

Een behandeling tegen acne vraagt tijd en geduld. Gezien de hormonale oorsprong van acne (puberteit, hormoon schommelingen) zal een behandeling vaak enkel de acne kunnen onderdrukken en niet genezen. Wondermiddeltjes zijn dan ook niet realistisch. Je kunt eigenlijk pas na ongeveer een maand resultaat verwachten.

waar moet je op letten?

Niet aan mee-eters of puistjes gaan krabben en zeker niet gaan uitknijpen. Daardoor kunnen er lelijke littekens ontstaan.

Reinig de huid voorzichtig, liefst met lauwwarm water of een milde gel. Droog voorzichtig af met een zachte handdoek. Hard wrijven gaat de talgproductie nog meer stimuleren.

Verstop de acne niet onder een dikke laag make up of cosmetica. De poriën raken dan afgesloten, waardoor er nog meer puistjes kunnen ontstaan.

Gebruik geen zogenaamde acne producten uit de supermarkt of de drogist. De meeste hebben geen of zelfs een ongunstig effect. Neem contact met mij op voor meer informatie over de juiste huidverzorging bij acne.

Andere factoren die acne kunnen verergeren zijn: stress, roken en sauna’s.

Wat kan een dokter/dermatoloog voor je doen?

De behandeling van acne verloopt stapsgewijs, dat wil zeggen dat er diverse middelen zijn voor de verschillende gradaties van de aandoening. Afhankelijk van leeftijd, de ernst en de duur van de acne zal de behandeling er anders uit zien.

De mogelijkheden op een rijtje:

Producten in de vorm van een crème of lotion op basis van salicylzuur en benzoylperoxide. Deze middelen zorgen ervoor dat de afvoer van de talgkliertjes niet verstopt raakt. Ook werken ze licht ontstekingsremmend. Als de acne ernstiger is, zijn producten op basis van antibiotica aangewezen. Deze dood bacteriën en gaat ontstekingen tegen.

Bij zeer ernstige acne kan de arts overwegen om een behandeling met vitamine-A-zuur te starten. Behandeling met deze preparaten zijn niet zonder gevaar en wordt dan ook zoveel mogelijk vermeden. Tijdens of kort na het gebruik van vitamine A zuur mag je absoluut niet zwanger worden, omdat er dan groot risico bestaat op een baby met afwijkingen. Strikte anticonceptie is dan ook noodzakelijk.

Meisjes en vrouwen kunnen in plaats van deze middelen ook een speciale anticonceptiepil gebruiken die cyproteroneacetaat bevat. Dit is een progestageen met een antiandrogene werking, dit onderdrukt de acnevorming.

Wat kan ik voor je doen?

Naast het mild reinigen en ontsmetten van de huid, zijn de producten van Dr. Baumann er op gericht om verstoppingen tegen te gaan door het vloeibaar maken en houden van huidtalg. Er wordt niet minder talg geproduceerd maar wel een kwalitatief betere talg die beter afvloeit. Verder bevatten de ance producten van Dr. Baumann ook stoffen die de vrije vetzuren, veroorzaak door de acne bacterie gaan neutraliseren waardoor heftige ontstekingen minder vaak gaan voorkomen.

Je kunt ook bij Spa Noa terecht voor een specifieke acnekuur. Naast reinigen en ontsmetten gaan we tevens de hoornlaag van de huid dunner maken met speciale fruitzuurbehandelingen, zodanig dat de talg nog beter kan afvloeien en de acne onder controle blijft.

Naast de producten van Dr. Baumann werkt Spa Noa met het medisch hulpmiddel Gladskin Acne.

Wat doet Gladskin Acne?

Gladskin Acne is speciaal voor mensen met acne ontwikkeld. Gladskin kan acne niet genezen. Wel kan het de klachten verminderen en nieuwe klachten helpen voorkomen.

Wat kun je verwachten van Gladskin Acne?

– Vermindert roodheid, bultjes en puistjes

– Kalmeer de overspannen huid

– Voorkomt irritatie en nieuwe ontstekingen

– Draagt bij aan een gezonde bacteriële balans van de huid

Op uw huid leven miljarden bacteriën. De goede zijn belangrijk voor de bescherming en optimale conditie van uw huid. Maar er zijn ook slechte bacteriën op uw huid die ontstekingen kunnen veroorzaken en puistjes, bultjes en roodheid bij acne verergeren.

Gladskin is het enige product ter wereld dat de goede bacteriën intact laat en de slechte doodt. Dankzij het unieke bestanddeel Staphefekt™ kunnen ontstekingen worden voorkomen. Het resultaat: een rustige huid en vermindering van puistjes, bultjes en roodheid.

Wil je meer weten over deze acne behandeling en over de Dr. Baumann of Gladskin producten tegen acne, neem hier contact op.

  • Ieva June 15, 2016 at 6:42 pm

    Spa Noa offers high quality and affordable treatments. Ilse’s approach to skin care is very informed and she can give useful advice how to take care of your skin at home. I truly enjoyed every session we had together and my skin improved a lot. I have been going to Ilse for half a year and I recommend it to everyone, especially people who have been having skin problems for longer time. I have tried many cosmeticians and Ilse was the only one who tried to determine and eliminate the causes of my skin condition and not only deal with the consequences.

  • Siliva April 17, 2016 at 10:55 am

    Ilse is amazing! She makes you feel comfortable from the first appointment and she is so competent and professional. She helped me so much with my acne and I would definitely recommend her to anyone :) Keep it up Ilse, you’re great! Silvia