Blog Spa Noa

cosmetica claims

cosmetica

Feiten en fabels over cosmetica claims!

“Hypoallergeen”: Zou aanduiden dat een product geschikt is voor een zeer gevoelige huid en dat de kans dat je door dit product een allergie zou krijgen heel klein is of niet bestaat.

Er is geen enkel wetenschappelijk of wettelijk kader voor deze claim. Elke fabrikant mag deze claim gebruiken, ongeacht de ingrediënten die in het product zitten en is dus geen garantie voor personen met een allergie.

Kijk dus altijd goed op de achterkant van een product en sluit geurstoffen en conserveringsmiddelen alvast uit.

“Dermatologisch getest”: Dit betekend dat de fabrikant het product op vrijwilligers heeft getest. Wanneer de fabrikant, bij wijze van spreken, zijn product op zijn eigen huid smeert, heeft hij het “dermatologisch getest” en mag hij dat ook op zijn verpakking zetten. de term geeft ook niet aan wat de uitslag van de test is geweest. Het zegt ook niks over de kwaliteit van het product, enkel dat het “getest” is.

“Cosmeceuticals”: Een term die verzonnen is om producten mee aan te duiden die een meerwaarde zouden hebben ten opzichte van “gewone” cosmetica producten. Het heeft meer met marketing te maken dan met de inhoud. En er is geen standaard voor welke ingrediënten onder de “cosmeceuticals” vallen en welke niet.

Je kan beter kiezen voor ingrediënten waarvan het wetenschappelijk bewezen is dat ze daadwerkelijk iets doen voor de huid.

“Speciaal ontwikkeld voor de rijpere huid”: Hier mikt de fabrikant op de doelgroep 50+ waarvan hij maar aanneemt dat deze leeftijd ineens een super droge huid krijgt. Voor de duidelijkheid “leeftijd” is geen huidtype. Net als alle vrouwen heeft ook deze leeftijdsgroep gewoon te maken met een vette huid of droge huid of een gevoelige of gemengde huid.

“Extra mild voor de gevoelige babyhuid”: Wie wil er nou niet het beste voor zijn kind? En daar spelen cosmeticafabrikanten dan weer mooi op in. Wanneer je de ingrediëntenlijst van hun producten bekijkt zie je al snel dat deze crèmes en lotions verre weg van “extra mild” zijn en behoorlijk agressieve stoffen bevatten. Het is dan ook niet zo gek dat het aantal huidproblemen bij jonge kinderen extreem stijgt.

Die typische “babygeurtjes” die worden toegevoegd aan verzorgingsproducten voor kinderen horen tot de stoffen met het hoogste allergiepotentieel. En dit zijn stoffen die er enkel inzitten om de ouders te plezieren, de baby zal het een worst wezen hoe hij ruikt.

Ook bij baby’s, peuters, kleuters en kinderen kijk je dus het best naar de toestand van de huid. En ook voor hun verzorging kies voor je producten vrij van geur- en conserveringsmiddelen. Hoe vroeger je de huid in contact brengt met allergenen, hoe groter de kans op een allergie wordt.

Ladies laat die marketingkreten gewoon links liggen! Iets wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook! Ga bij de keuze van je verzorging af op wat jou huid daadwerkelijk nodig heeft.

Vermijd producten met geurstoffen, conserveringsmiddelen, chemische UV filters en andere allergenen stoffen.

You Might Also Like