Blog Spa Noa

Het belang van een intacte huidbarrière

4

Het belang van een intacte huidbarrière.

Een gezonde huid is van groot belang. De huidbarrière is onze eerste en voornaamste verdediging tegen mogelijk schadelijke indringers. Als onze huid niet intact is, dan kan ze deze beschermingsfunctie niet meer voldoen, en is je gezondheid in gevaar. Dit gevaar kan bovendien uit onverwachte hoek komen, namelijk uit je huidverzorgingsproducten.

Contactallergenen dringen namelijk sneller door bij een verstoorde huidbarrièrefunctie.

Door een niet-intacte huidbarrière dringen contactallergenen sneller en overvloediger je lichaam binnen en krijgt het immuunsysteem het extra zwaar te verduren. Daardoor wordt de kans op een allergie meteen een heel stuk groter. Het intact houden van de huid en het gebruiken van cosmeticaproducten zonder deze allergenen heeft daarom altijd de voorkeur.

Om dezelfde reden moet er zeer voorzichtig worden omgegaan met sommige “huidvernieuwingsmethodes”, zoals sterk verdunnende peelings, microdermabrasie of microneedling. Deze verzwakken -ook al is het maar tijdelijk- de huidbarrière. Wie er voor kiest dit soort behandelingen te laten uitvoeren doet er zeker goed aan na te gaan of er geen contactallergenen voorkomen in de producten die voor deze behandeling worden gebruikt. Deze voorzichtigheid geldt des te meer voor de dagelijkse verzorgingsproducten. Deze blijven immers de hele dag op de huid waardoor de aanwezige contactallergenen alle tijd krijgen om de verzwakte huidbarrière binnen te dringen en de huid gevoelig te maken. Indien je verzorgingsproducten niet zorgvuldig worden samengesteld, kan dat bovendien leiden tot een droge huid met jeuk en irritaties, wat in een later stadium tot een ernstige allergische reactie kan leiden.

Conclusie: Contactallergenen in huidverzorgingsproducten kunnen leiden tot allergische reacties. Een verzwakte huidfunctie is daarbij een extra risicofactor. Wie producten gebruikt zonder contactallergenen, loopt dit risico niet, ook niet bij een verzwakte huidbarrière.

Volgende week vertel ik alles over de juiste samenstelling in huidverzorging om de huidbarrière te versterken zodat je nog beter beschermd bent.

You Might Also Like